Podobnie jak w roku ubiegłym 8 listopada klasa III włączyła się do ogólnopolskiej akcji edukacyjnej „Śniadanie daje moc” organizowanej w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania.
Uczniowie najpierw umyli ręce, następnie przygotowywali, a potem wspólnie spożywali drugie śniadanie.
Na „stolikach śniadaniowych” znalazły się kolorowe, zdrowe i pyszne kanapki.
Oprócz tego przeprowadzono pogadankę na temat roli śniadania, jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia. Dzięki niemu dzieci mają siłę i energię do nauki i zabawy, lepiej się koncentrują na wykonywanych zadaniach. Uczniowie dowiedzieli się również, że zdrowe odżywianie to nie tylko zdrowa żywność. Ważne jest też, aby jeść pięć posiłków w ciągu dnia, o stałych porach i bez pośpiechu, systematycznie sięgać po nabiał, ryby i mięsa oraz ciemny chleb zamiast bułek, a także picie soków czy wody zamiast szkodliwych napojów gazowanych. Wspomniano też o niezbędnym ruchu oraz unikaniu słodyczy i chipsów, które są niezdrowe.
Foto Galeria pod adresem - Zdjęcia